Tudományos kitekintés Laikusoknak/ Betegeknek

Megszületett az első olyan gyermek akinek genetikailag három szülője van

    Interjú Professzor Asszonnyal 2:00-tól:

Szalay Kristóf Zsolt: A hálózatok jelölhetik ki a személyre szabott terápiát

Néhány éven belül a célzott tumorterápia továbbfejlesztéséhez is hozzájárulhat az a hálózatkutatási projekt, amiben Szalay Kristóf Zsolt, az Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet PhD-hallgatója vesz részt. Az eddigieknél komplexebb, hálózatelméleten alapuló program olyan gyógyszercélpontokat lesz képes kijelölni, amik csak a beteg sejteket pusztítják el, az egészségeseket nem – számol be fejlesztéséről a kutató,(…)

A modern rákterápia a személyre szabott orvoslásra fókuszál

168 Óra Online írása Professzorok eszmecseréje: Santosh Kesarival beszélget Boldogkői Zsolt Santosh Kesari a San Diegói Kalifornia Egyetem (UCSD) neurobiológia professzora és az UCSD Rák Központ Neuro-onkológia Programjának igazgatója. Kutatási területe a glióma biológiája. A professzor és munkacsoportjának kutatásait az motiválja, hogy hatékony terápiát dolgozzanak ki agydaganattal rendelkező páciensek számára. Beszélgetőpartnerével, Boldogkői Zsolt professzorral korábban(…)

Több információtechnológiát az egészségügybe!

Az orvostudomány egyre inkább igényli az informatikusok szaktudását is – tudtuk meg a BME Simonyi Károly Szakkollégium Szakmai7 című rendezvényének egyik előadásán. „Nekünk van miről beszélgetnünk” – szögezte le Jobbágy Ákos, a Műegyetem oktatási rektorhelyettese, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar Méréstechnikai és Információs Rendszerek Tanszék egyetemi tanára, az est moderátora. Vajda Lóránt villamosmérnök, a BME(…)

Személyre szabott kezelés

Napjainkban a legtöbb fejlett országban minden nyolcadik nő nagy valószínűséggel megbetegszik emlőrákban az élete során. Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, amely a korai felismerés, a hatékonyabb kezelések és a magasabb színvonalú palliatív ellátás támogatásának ösztönzésére irányul. Az egyik ígéretes lehetőség, amellyel több uniós finanszírozású projekt is foglalkozik, a személyre szabott orvoslás – a kezelés(…)

Magyar találmány hozhat áttörést a személyre szabott orvoslásban

“Kockázati tőke segítségével tart a világpiac felé egy magyar tudományos újdonság. A Humeltis Kft. 3D-s modellje révén pontosabb diagnózist, hatékonyabb terápiát lehet alkalmazni a tüdő betegségeinek kezelésekor.” http://www.vg.hu/vallalatok/egeszsegugy/magyar-talalmany-hozhat-attorest-a-szemelyre-szabott-orvoslasban-426046  

Így adják majd be a jövő rákgyógyszereit

A szervezetbe juttatott parányi gyógyszerhordozókkal megoldódhatnak a daganatgyógyászat legsúlyosabb problémái. A rohamosan fejlődő nanomedicina segítségével elegendő mennyiséget lehet a gyógyszerből a megfelelő helyre anélkül, hogy közben nemkívánatos mellékhatások lépnének fel. Nanoméretű gyógyszereket gyártani majdnem olyan, mint süteményt sütni – legalábbis Joseph DeSimone, az Észak-Karolinai Egyetem vegyészmérnöke számára. Fogja az ember a legkülönbözőbb gyógyszereket, alaposan felveri(…)

Magyarországon is elérhető személyre szóló molekuláris rákterápia

Két, külföldről visszatért magyar kutatóorvos hozta létre azt a laboratóriumot, amelyben szövetminták vizsgálatával képesek kimutatni, hogy milyen génhiba hozta létre a tumort, egy adott eltérés esetében pedig már célzott, hatékony kezelést is alkalmazhatnak – derült ki a KPS Diagnosztikai Központ szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. Világszerte több száz potenciálisan hatékony molekula klinikai kipróbálása zajlik, amelyek a daganatos(…)

Drug Companies Pursue Personalized Medicine Approach

By ANDREW POLLACK Personalized medicine – often described as providing the right drug to the right patient at the right time – has long been considered an ideal. But it is also a threat to some pharmaceutical companies wedded to the idea of blockbuster drugs that could be taken by potentially all patients with a(…)

Pharmacogenetics and medical care: past, present, and future

When physicians are given the tools to evaluate a patient’s genetic make-up, they will be able to make more accurate diagnoses, and prescribe more efficient drug therapies with fewer adverse side effects. Differences between people extend beyond our outer physical features. How individuals respond to drugs for the treatment of cancer or other illnesses differs(…)