Tisztelt Tagjaink, kedves Érdeklődők!

A Magyar Személyre Szabott Medicina társaság szokásos éves konferenciája 2021. augusztus 27-28-án kerül megrendezésre a Avar Hotel Mátrafüredben.

Kérjük, keressék fel honlapunkat. A részletek a Konferencia – 2021 menüpontban olvashatók.

Üdvözlettel:

a Magyar Személyre Szabott Medicina Társaság vezetősége

Kedves Kollégák!

A Magyar Személyre Szabott Medicina Társaság életre hívásával az egészségipar, kutatás-fejlesztés és orvoslás terén működő szereplők kötelezettséget vállaltak arra, hogy munkájukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy a hazai egészségügy és annak működési elvei terén az elkövetkezendő években jelentős változások mehessenek végbe. A Személyre Szabott Orvoslás (SZSZO) paradigmaváltást jelent a gyógyításban, egészség-gazdaságban, transzlációs medicínában. A XX. század első felében a terápiás módszerek bevezetésénél az élettani – döntően állatkísérletes – módszerekkel nyert eredmények extrapolálása történt, ahol a vizsgálatok rendszerint kísérleti állatokon, szöveteken, sejteken történtek. A mindennapi rutin terápiás gyakorlat ezen megfigyeléseken, valamint jelentős mértékben a kezelőorvos intuícióján alapult. Ennek megfelelően, az egyes ellátó helyek között igen nagy volt a praxis variáció. A XX. század második felében a terápiás döntéseket egyre inkább a klinikai epidemiológiai kutatási módszereken, a gyakran több ezer beteget bevonó multicentrikus, randomizált kontrollált vizsgálatokon alapuló eredmények határozták meg. Ma a tapasztalatokon alapuló orvoslás mellett a molekuláris biológiai technológiák fejlődésének köszönhetően egyre inkább tért hódít, a személyre szabott orvoslás. A személyre szabott terápia a betegség kezelése során az egyes egyének klinikumát, genomikáját és a rá ható környezeti tényezők összességét, valamint a betegsége egyedi jellemzőit integrálja. A betegségek molekuláris alapjainak megértésével, beteg‐alcsoportok, és azok bizonyos betegségekre való hajlamának meghatározásával segíti elő a megelőzés, az egészségügyi ellátás, a gyógyszeres kezelési stratégia optimalizálását. Célja az egyes betegek egyéni jellegzetességeinek megfelelő, individualizált kezelési és prevenciós stratégia felállítása.
Honlapunk a személyre szabott orvoslás aktuális problémáival, kérdéseivel foglalkozik, nyomon követi a legfontosabb média megjelenéseket, tudományos híreket. Munkacsoportjaink tevékenységéről külön aloldalakon számolunk be.

Hasznos böngészést kívánunk!

Németh György dr.

 

 

 

 

 

Dr. Németh György
Magyar Személyre Szabott Medicina Társaság elnöke